Orbix-technologie leidt naar ‘dubbele circulariteit’ in CO2ncrEAT -project

Met de Carbstone-technologie zorgt Orbix voor dé gamechanger om de bouwwereld naar een duurzame toekomst te leiden. In het CO2ncrEAT -project gaat Orbix nog een stap verder. Samen met 3 partners wordt gemikt op een dubbel CO2-winsteffect: vermindering én opslag. Een revolutionair proces, waarmee Orbix opnieuw de deur opent naar brede toepassing in de bouwwereld.

Bouwmaterialen met een negatieve koolstofvoetafdruk? Klinkt te mooi om waar te zijn? Toch niet. Onder impuls van Orbix – altijd op zoek naar manieren circulariteit te stimuleren – bundelen vier toonaangevende Belgische industriële spelers de krachten in een baanbrekend proces. Dit met een subsidie van 4,5 miljoen euro van het Europees innovatiefonds, het 'Innovation Fund Small Scale'.

Prefer (producent van bouwmaterialen), Fluxys Belgium (expert in leidingtransport), Lhoist (kalkproducent, leverancier van CO2) en Orbix (houder van de technologie en grondstoffen) zetten in Saint-Georges-sur-Meuse en de Prefer-site in Hermalle-sous-Huy de nodige infrastructuur op.

Tweemaal winst

Centraal in het project staat een pijpleiding waarmee Fluxys de CO2-uitstoot van kalkproducent Lhoist naar de productiesite van Prefer zal leiden. Met behulp van Orbix's gepatenteerde technologie en gerecupereerde staalslakken, zal Prefer zijn productieproces omzetten van op cement gebaseerde betonblokken naar de gecarbonateerde blokken.

Het ultieme doel van dit project is een geïntegreerde oplossing met een negatieve koolstofvoetafdruk voor bouwproducten. Door het gebruik van CO2-uitlaatgassen van de kalkfabriek en de restproducten uit de staalindustrie is het resultaat een 'dubbele circulariteit'. Kortom, zolang er staalslakken en CO2 beschikbaar zijn, geeft dit een enorm potentieel naar ook andere prefabproducten voor de bouwsector.

Indrukwekkende cijfers

Jaarlijks zal er bijna 35.000 ton CO2 opgevangen , getransporteerd en gebruikt worden in meer dan 100.000 ton milieuvriendelijke metselblokken. Bovendien wordt voor de productie van de blokken nog eens 8.000 ton CO2-uitstoot vermeden. Naast het positieve milieueffect zal CO2ncrEAT zorgen dat de bedrijfsactiviteiten van deze partners stevig verankerd blijven op lokale bodem.

Het CO2ncrEAT -project is de bekroning van verschillende jaren onderzoek. Het biedt zowel perspectieven voor staalproducenten om waarde toe te voegen aan hun bijproducten, als voor de bouwsector door de behoefte aan natuurlijke grondstoffen te minimaliseren. De permanente opslag van een aanzienlijke hoeveelheid CO2 in blokken met een negatieve koolstofvoetafdruk wordt werkelijkheid. Tot slot is Orbix trots dat het haar steentje bijdraagt in het versterken van samenwerkingen tussen lokale industrieën op een duurzame manier.

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.