Orbix genomineerd voor VOKA Innovatie Award

Innovatie staat centraal. Niet alleen in de digitale wereld, maar duidelijk ook in de industrie. Tijdens de eerste Digidag reikte VOKA – Kamer van Koophandel voor de negende keer de Innovatie Award uit, in samenwerking met het Innovatiecentrum Limburg. Orbix werd genomineerd voor zijn beloftevolle technologie om restfracties om te bouwen tot waardevolle en duurzame bouwstenen.

Orbix werkt elke dag aan duurzame productieprocessen en probeert steeds te innoveren, met een oog op de toekomst om dit ook wereldwijd in de markt te plaatsen. Dankzij zijn huidige technologie slaagt het bedrijf erin om bouwstenen te maken uit restfracties van metaal in combinatie met CO2. Met als gevolg dat Orbix een nominatie wist te bemachtigen voor de VOKA Innovatie Award.

Door de toevoeging van koolstofdioxide produceert Orbix klinkers en tegels, op basis van Carbinox bouwstenen. Met deze technologie en een samenwerking met de Nederlandse Ruwbouw Group produceert Orbix een duurzame ruwbouwblok dat de naam ‘CO2Mpensatiesteen’ draagt. Het is als het ware een alternatief voor cement dat CO2 onttrekt aan het milieu en nooit meer loslaat. De technologie heeft zijn meerwaarde te danken aan drie voordelen:
•    Restfracties krijgen een nuttige oplossing;
•    CO2 wordt uit het milieu gehaald;  
•    Cement vermijden (de cementproductie vertegenwoordigt bijna 5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgas).  

Provan sleept de award in de wacht

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder VOKA – Kamer van Koophandel, was alvast onder de indruk: “Deze drie genomineerden vormen een mooie doorsnee van de bedrijven die Limburg huisvest én absoluut nodig heeft. Innovatie is hoogstnoodzakelijk en wij zijn dan ook erg tevreden om te zien dat ondernemingen hier ook zoveel belang aan hechten en zichzelf blijven verbeteren en verder ontwikkelen.”

De award ging uiteindelijk naar Provan uit Genk. De toepassing van een nieuw proces QRM dat doorlooptijden in de productie aanzienlijk inkort, maakte het meeste indruk. Als toeleverancier streeft Provan een efficiënte productie en assemblage na van producten in staal, inox en aluminium door middel van de inzet van een goed uitgerust bedrijfsgebouw, een state-of-the-art machinepark en moderne en rendabele productiemethode. Genomineerde VicThorious uit Hasselt greep ook net naast de award.

Wat brengt de toekomst?

Groei en verdere ontwikkeling liggen in het verschiet. Orbix zal zijn technologie verder commercialiseren via een dubbel licentiemodel. Enerzijds door licenties te verlenen voor de toepassing van de technologie. Anderzijds door de levering van de nodige materialen. De toekomst ziet er alvast veelbelovend uit voor Orbix.