Vuurvaste stenen krijgen nieuw leven

Met ReFraSort schrijven Orbix en onderzoekscoördinator VITO een stukje hoogtechnologische geschiedenis. Samen met enkele internationale partners hebben we een automatisch scheidingssysteem ontwikkeld voor het hergebruiken van vuurvaste stenen. De wereldmarkt van deze hittebestendige materialen – onder meer gebruikt voor het bouwen van ovens en reactoren voor de metaal-, cement- en keramische industrie – is omvangrijk. Het hergebruik van vuurvaste materialen kan dan ook veel afval besparen én de import van kostbare nieuwe grondstoffen verminderen. De ReFraSort-pilootlijn in Genk werd op 21 september voorgesteld.

Schaarse & dure grondstoffen

Aan ReFraSort ging 3 jaar intensief onderzoek vooraf. Intussen is de innovatieve scheidingstechnologie een feit, met een volautomatische pilootlijn bij de afdeling Orbix Refractories in Genk. De technologie maakt het mogelijk om vuurvaste stenen te recycleren. Deze hittebestendige materialen beschermen ovens en reactoren tegen de extreme temperaturen van deze productieprocessen. Als deze stenen aan vervanging toe zijn, worden ze afgebroken en gestort of kennen ze een tweede leven in minder hoogwaardige toepassingen zoals wegfundering. Wereldwijd wordt jaarlijks zo’n 40 miljoen ton vuurvast materiaal geproduceerd, wat naar schatting 28 miljoen ton refractair afval met zich meebrengt op jaarbasis.

Wat de grondstoffen voor de productie van hittebestendige materialen betreft, is de Europese industrie voor 40 tot 90% afhankelijk van import, voornamelijk vanuit China. Bovendien zijn bepaalde grondstoffen schaars en kennen ze de laatste 10 jaar sterke prijsstijgingen.

ReFraSort demetalliseert nu de vuurvaste stenen en sorteert ze in verschillende materiaalsoorten. Zo kunnen ze maximaal hergebruikt worden, opnieuw als binnenwanden van ovens of in andere hoogwaardige toepassingen in de chemische industrie. Hierdoor besparen we op grondstoffen en investeren we tegelijkertijd in een duurzame circulaire economie. Met deze pilootlijn mikt Orbix op een capaciteit van 80.000 ton vuurvast materiaal per jaar.

Automatisch sorteren & scheiden

Zuivere, kwalitatieve grondstoffen zijn onmisbaar voor een goede kwaliteit vuurvaste bouwmaterialen. Daarom moeten gebruikte vuurvaste stenen allereerst gezuiverd worden en ingedeeld worden in verschillende fracties, afhankelijk van hun chemische samenstelling. En net hier is ReFraSort baanbrekend als eerste volautomatische scheidingstechnologie. Het systeem combineert een revolutionaire identificatietechniek op basis van lasertechnologie (LIBS, lasergeïnduceerde afbraakspectroscopie) met een mechanische handling voor grote en zware materialen.

Door de afvalstroom van vuurvast materiaal te zuiveren, verhoog je de beschikbaarheid van kwalitatieve grondstoffen en kan je tot vier keer meer hergebruikte grondstoffen inzetten voor de productie van hittebestendig bouwmateriaal. De minerale fracties uit de vuurvaste stenen kunnen worden gebruikt om nieuwe stenen te ontwikkelen, als grondverbeteraar of als alternatief voor bijvoorbeeld dolomiet.

Bekijk hier de video die ReFraSort toelicht.

 

refrasort