Witte eieren zijn beter voor het milieu

Gekookt, geklutst of als omelet… Niets lekkerder dan een eitje bij het ontbijt. Maar wat misschien niemand echt opvalt: we eten allemaal bruine eieren, want witte zijn bijna niet te koop. En toch zouden witte exemplaren veel beter zijn voor het milieu. Dat is wat artikels beweren. Maar is dat ook echt zo? En als dat zo is, waarom eten we ze dan niet?

Britt van Factcheckers op één, trekt naar een eierkwekerij waar ze zowel witte als bruine eitjes produceren. Ze mag er een dagje mee boeren en komt alles te weten over het verschil tussen witte en bruine kippen. En daar wordt het bevestigd: witte eieren zijn beter voor het milieu dan bruine. Om drie redenen: een witte kip legt meer eieren, heeft een langer productief leven, en eet zeven gram minder per dag.  

Britt: "Ze smaken net hetzelfde en zijn zelfs veel beter voor het milieu dan bruine eitjes, maar toch denken we dat witte eitjes minderwaardig zijn. Dat vooroordeel moeten we echt de wereld uit helpen."

De cijfers zijn hallucinant. Door over te schakelen op witte eieren zouden we de CO²-uitstoot kunnen verlagen met 8868 ton. Dat is de CO²-uitstoot van 1657 Belgische gezinnen voor een volledig jaar, of even veel CO²-uitstoot als 50 miljoen kilometer rijden - dat is ongeveer 1232 keer rond de aarde.

Britt kan het daar niet bij laten en steekt de handen uit de mouwen om het witte ei te promoten met een grote actie: met 15.000 witte eieren trekt ze met Jan en Thomas naar het Centraal station in Antwerpen om ze uit te delen. Maar daar houdt het niet op. Ze belt heel wat supermarkten op om de witte eitjes te promoten. Met resultaat: vanaf de paasvakantie liggen er witte eieren in de rekken bij Albert Heijn, Delhaize en Lidl. Colruyt start een proefproject op in september.